Zeilen

Ook zin om even lekker uit te waaien op het water? Ga lekker met ons mee. We varen op de Meridiaan of de Vrijheid. Onder begeleiding van de schipper varen we over onder andere het IJsselmeer. Iedereen kan en mag meehelpen, uiteraard naar je eigen mogelijkheden. Je zal met een team van vrijwilligers dit allemaal mogelijk maken. Je zal ontdekken dat je meer kan dan je nu denkt.

 

Topzeilschoener "De Vrijheid"

Door haar imposante verschijning is De Vrijheid een blikvanger in elke haven. Ook van binnen is het schip een ode waard: het warme mahoniehouten interieur en de nautische inrichting creëren een aangename en maritieme sfeer. Voor mensen die moeilijk ter been zijn, beschikt De Vrijheid over een traplift. Weer of geen weer, de schipper van De Vrijheid heeft altijd zin in een vaartocht! Het voelt een beetje als met Kapitein Rob en de Avonturen van zijn zeilschip De Vrijheid. Zonder moeite vaart het imposante schip u door windkracht acht, maar dan is uw hulp wel gewenst! Ook bij minder zwaar weer zorgen zowel de bemanning als het meer dan vijfhonderd vierkante meter zeiloppervlak ervoor, dat er aan dek altijd wel iets te doen is. Maar u moet niks! Het schip heet ten slotte niet voor niets De Vrijheid.

Veel zitruimte in het dagverblijf en dekhuis
Benedendeks bevindt een ruim en gezellig dagverblijf en een open keuken. Aan het einde van een zeildag is het in het dekhuis met de knusse zithoek en bar met biertap aangenaam bijkomen. Lekker bijkletsen met uw reisgenoten, het spelen van een spelletjes, neuzen in de boordbibliotheek en een gitaar voor als het echt gezellig wordt. Droogvallen behoort niet tot de mogelijkheid, maar varen richting de zeehonden banken wel. Eenmaal daar wordt men met rubberbootjes op de zeehondenbanken afgezet. De schipper is erg bekend op het wad en weet de mooie plekjes te vinden.

Overnachten aan boord van de Vrijheid
Benedendeks bevinden zich acht stijlvolle hutten: twee-, vier-, vijf- en zespersoons hutten, van elk twee. Alle bedden zijn langer dan twee meter en alle hutten beschikken over centrale verwarming en koud en warm stromend water.

Geschiedenis
Over de geschiedenis van De Vrijheid is niets bekend. Een bijzondere aanvulling op de huidige geschiedenis is dat het schip jaarlijks ruimte biedt aan unieke zeiltochten met Heroes4Life. Stichting Heroes4Life organiseert zeilreizen voor ernstig, chronisch zieke kinderen en jongvolwassenen en hun naaste familie.

Klipper "Meridiaan"

Scheep in op de klipper Meridiaan voor een prachtige zeiltocht. Of u nu een actieve zeiler bent of liever rustig achterover leunt en geniet van de voorbijtrekkende vergezichten, aan boord kan het allemaal! Ook als u wat minder goed ter been bent, kunt u een geweldige vaartocht beleven. Door het elektrische zwaard en de lieren voor de bediening van kluiver en fok wordt het zeilen een stuk gemakkelijker gemaakt, dus fijn voor wie graag de touwtjes in handen heeft…

Iedereen plezier en comfort aan dek
Aan dek van de klipper Meridiaan bevindt zich een royale kuip waar u prettig kunt zitten. De kinderen verblijven dankzij de hoge reling rondom zeer veilig aan boord. Ook ouderen en gasten met een lichamelijke beperking kunnen op deze tweemaster comfortabel zeilen. Dankzij een nieuwe trap en traplift, bankjes met leuning, een bredere doorgang naar de reling en handiger doorloop naar de kuip zit u aangenaam aan dek. De Meridiaan heeft veel aanpassingen om met weinig mankracht toch maximaal te zeilen. Men kan op mankracht en/of met hulp van elektrische zeilieren zeilen. Het biedt de mogelijkheid om met zieke, gehandicapten of oudere mensen optimaal/maximaal te zeilen. Ook voor de sportieve zeilers kan er op de hand gezeild worden.

Gezelligheid en gemak aan boord
Benedendeks vind u een warm houten interieur. Het dagverblijf van deze klipper biedt u een fijne ruimte om in samen te komen, bijvoorbeeld voor een smakelijke diner, een gezellig drankje of het spelen van een gezelschapsspel. Dankzij de open keuken kunt u de maaltijden bereiden, zonder dat u iets van de gezelligheid hoeft te missen. De handige traplift aan boord van de Meridiaan biedt mensen die moeilijk ter been zijn eveneens een comfortabel verblijf. En door de nieuwe bar met tap en extra ruimte voor het neerzetten van het eten wordt het u nog gemakkelijker gemaakt.

Rolstoelvriendelijk
Ons schip is rolstoelvriendelijk voor rolstoelen van max. 60 cm breedte. Om douches en wc’s optimaal te kunnen gebruiken dient men over een kort stamoment te beschikken.

Overnachten aan boord van de Meridiaan
Aan boord van de Meridiaan bevinden zich acht hutten; vier tweepersoons- en vier vierpersoonshutten. Alle hutten zijn voorzien van centrale verwarming, dus ook op frisse dagen zult u het niet koud krijgen. De sanitaire voorzieningen zijn uitgebreid met steunen en beugels, waarmee ouderen en mensen met een lichamelijke beperking gemakkelijker op het toilet kunnen plaatsnemen. In de douches vindt u een zitje om ook zittend te kunnen douchen.

Geschiedenis
In 1903 werd de Meridiaan te water gelaten om tot 1982 als vrachtschip dienst te doen. In die jaren is er het één en ander aan het schip verbouwd. Na de laatste verbouwing vaart deze klipper weer als tweemaster, getuigd zoals het oorspronkelijk was bedoeld.